حسن مخملی دکترای اقتصاد و استاد دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار پایگاه خبری حیات اظهار کرد: تولید کنندگان برای به دست اوردن سود بیشتر، باید به رضایمتندی بیشتر مصرف کننده اهمیت بدهند و تنها به افزایش قیمت توجه نکنند. به همین دلیل مفهومی در بازاریابی به نام مشتری مداری وجود دارد. این مفهوم به این اشاره دارد که افزایش مصرفِ مصرف کنندگان، باعث ضمانت سود تولید کنندگان خواهد شد.
مخملی گفت: اگر در این چرخه اقتصادی، مشکلی به وجود آید، انجمن های مردم نهادی مانند انجمن حمایت از حقوق مصرف کنندگان از طرف تولید کنندگان و مصرف کنندگان به وجود می آیند که حقوق خود را ضمانت کنند. این مسائلی است که درسرتاسر جهان در چرخه اقتصاد متعارف در بازار وجود دارد.
استاد دانشگاه با بیان این که در کشور ما این وضعیت متفاوت است، ادامه داد: در کشور ما این وضعیت تفاوت درد زیرا در حال حاضر ما تحریم هستیم، کشور در حال توسعه ایم و انجمن های مدافع حقوق مصرف کنندگان در ایران به بلوغ لازم نرسیده اند و مردم نیز نسبت به این مسائل و حقوق خود آگاهی لازم را ندارند.
مخملی گفت: با توجه به این که در ایران نهادهای ناظر حمایت از حقوق مصرف کنندگان و تولید کنندگان فعلیت کافی ندارند باید به سراغ هنجارهای اجتماعی و قرارددهای دینی بین مصرف کنندگان و تولید کنندگان مقابله با هجمه های خارجی مانند تحریم ها و افزایش تولید داخل برویم.
این جانباز 70 درصدگفت: ایثار که یک مفهوم ارزشی و دینی است در این زمینه خود را نشان می دهد به این معنا که برای حمایت از تولید داخل، اگر کیفیت کالای داخلی کمی از مشابه خارجی کمتر است، مصرف کنندگان تا حدی از حق خود چشم پوشی کنند و برای رسیدن به استقلال و حمایت از کالای ایرانی، به استفاده از کالاهای ساخت داخل کشور بپردازند از سوی دیگر تولیدکنندگان نیز به این خاطر میزان سود خود را تا حدی کاهش دهند تا از مصرف کننده حمایت شود و مصرف کنندگان اقبال بیشتری به خرید کالای یرانی پیدا کنند و این چرخه اداکه یابد و در نهایت به افزایش تولید، اشتغال زایی و توسعه و رفاه بینجامد.
وی با بیان این که سه راه پیش روی کشور ماست، افزود: ما با دو نظام لیبرالیستی و سوسیالیستی مواجهه هستیم که یا در حال فروپاشی اند و یا فروپاشیده اند. در نتیجه باید راه سومی برای خود برگزینیم که ان استفاده از امومزه های دینی در زمینه اقتصاد است.
مخملی اظهار کرد: غربی ها به دنبال ایجاد یک بازار رقابت کامل هستند تا رضایت مصرف کنندگان به حداکثر برسد اما هنوز این اتفاق نیفتاده و حتی بازارهای انحصاری ایجاد شده است که علاوه بر تحمیل هزینه های زیاد به جامعه، قیمت کالا را خود تعیین می کنند و دولت ها نیز نتوانسته اند در مقابل این انحصارها ایستادگی کنند، در نتیجه جنبش وال استریت علیه بی عدالتی در تولید ثروت اتفاق فتاد.
استاد دانشگاه با اشاره به اصل 44 قانون اساسی افزود: باید استفاده از مکانیزهای درست و کارآمد و تقسیم کار منطقی توسط دولت و بخش خصوصی صورت گیرد تا مردم نیز با تحمل مشکلات به بهبود وضعیت اقتصادی کمک کنند.
وی با بیان این که رعایت نشدن حقوق مصرف کنندگان از ابعاد مختلفی باید بررسی شود، گفت: هنوز در زمینه حمایت از حقوق مصرف کننده فرهنگ سازی خوبی صورت نگرفته است از سویی عدم کاربرد تکنولوژی های روز تولید کالا در ایران یکی از عوامل رعایت نشدن حقوق مصرف کنندگان و کیفیت پایین کالا است. همچنین مردم نسبت به حقوق خود آگاه نیستند، عده ای سودجو از این نااگاهی سواستفاده می کنند با این همه ما می توانیم با استفاده از مولفه های دینی و فرهنگی اسلامی ایرانی خود به بهتر شدن چرخه اقتصادی و رضایت مشتری در کشور کمک کنیم.
مخملی اظهار کرد: بخشی از مشکلات ما به دلیل تقلید از فرهنگ های غیر ایرانی و غیر دینی است. چون این آموزه ها بومی سازی نشده اند. و گاه با فرهنگ ما تناسب ندارند. به عنوان مثال حداکثر سازی سود، از هر طریقی اشتباه و نشانه ضعف ایمان است.
وی با اشاره به این که ما مسلمانان به آخرت ایمان داریم، گفت: ما به جز این دنیای فانی، به دنیای دیگری نیز ایمان داریم که در آن حق الناس نابشخودنی است. اگر ما به این اعتقاد داشته باشیم، بزرگترین اخلاق مشتری مداری را رعایت کرده ایم.